Lachen, gieren…en brullen? – Het pijnvermijdende Type 7

Blog > Mensvisie > Lachen, gieren…en brullen? – Het pijnvermijdende Type 7

Ben jij iemand die…

– graag achter de barbecue staat?
– het glas altijd als halfvol ziet. (“Half leeg – Waarom zo negatief!?’)
– meer dingen tegelijk kan doen en bijvoorbeeld van verschillende projecten houdt
– humor, vrolijkheid, entertainment, lolletjes en dolletje niet als leuke bijzaken ziet, maar veel meer als een “way of life”.
– moeite met de ervaring van verdriet, ellende en pijn heeft?
– realistisch is.
– oog heeft voor de sfeer in een groep. Jouw motto zou kunnen zijn: ‘Het is misschien niet altijd gezellig, maar dat kunnen we het natuurlijk wel máken.’
– het niet eens is met de uitspraak ‘Kwantiteit gaat voor kwaliteit’.
– in stress perfectionistisch en belerend kan zijn
– zich (op den duur) lekker voelt als hij de innerlijke ruimte heeft om zaken “dieper” te kunnen bekijken, en gevoelens te kunnen proeven en doorleven.

Herkenbaar? Dan is er een grote kans dat je jezelf herkent in het EnneagramType 7. Het type dat in het Enneagram-Inleidingsblog de volgende benamingen kreeg: De Optimist, de Entertainer, de Realist, de Generalist, de Multitasker, het Wonderkind, de Dilettant, de Connaisseur, de Animator.

Het Enneagramtype 7
Zonder de Enneagramtypen 7 gaat de wereld aan negativiteit en somberheid ten onder. Van alle typen is de Zeven het meest optimistisch, vrolijk, gezellig, entertainend en blij. Ben je omringd door Zevens, dan waan je je in de Vrolijke Hemel. Zo goed als altijd in voor een geintje, veel zelfspot en humor. Ze zijn de ultieme ijsbrekers tijdens zwetende okselvergaderingen. Je herkent Zevens ook vaak aan hun typische pretogen.

Veel Typen Zeven hebben een rijk innerlijk fantasieleven opgebouwd (en ‘fantastisch’ is misschien wel een van je geliefde woorden). Veel Zeven-kinderen leefden in hun jeugd wat teruggetrokken in hun eigen gecreëerde wereldje waarin ze eindeloos konden spelen en fantaseren. Menig Zeven is enig kind en had dus niet meer dan zichzelf. (Ik moet denken aan de helaas overleden acteur Robin Williams die in de beroemde film Mrs Doubtfire op de set met dinosaurussen speelt, en daarmee kinderen vermaakt die hem (in die film) op tv zien. Hij laat de dieren op zo’n typische en komische manier met elkaar in gesprek gaan en op elkaar reageren. Wat bleek? Robin Wiliams vond het gemakkelijk om deze rol te spelen. Hij had dit in zijn jeugdjaren uren en uren op zolder gedaan.)

Omgaan met gevoelens en emoties vinden Zevens een lastige klus. Logisch: ze willen vrolijk en optimistisch in het leven staan. Daarom worden Zevens wel ‘pijnvermijders’ genoemd. Zevens hebben vaak manieren bedacht om de pijn van de emoties niet te hoeven voelen (want een rijk, innerlijk gevoelsleven hebben Zevens echt wel!). Zevens willen positief overkomen, niet down of depressief. Tussen brullen (schreeuwen) en brullen (janken) zit voor een Zeven een groot verschil. De een vlucht daarom in entertainment, de ander in eenvoudige (realistische, zal hij zeggen) oplossingen, weer een ander in overmatig eten of drinken, terwijl het zoeken van het avontuur of ‘gewoon weer eens iets anders’ ook kan helpen om niet te hoeven voelen. En nagelbijten, ook vaak een typisch Zeven-gewoonte – of voor mensen die met de Zeven in contact staan.

De Zeven op z’n mooist en op z’n lelijkst
De Zeven op z’n mooist combineert zijn eigen kwaliteiten met die van de Vijf (de Waarnemer). Een gezonde Zeven heeft geleerd om te groeien naar objectiviteit en wijsheid. Hij heeft oog gekregen voor nuance, en kan ook daar de lol van inzien. Natuurlijk heb je als Zeven misschien een hang naar materialisme en concrete dingen, maar dat wil niet zeggen dat je niet kunt groeien naar meer immaterieel bezit: kennis, wijsheid, liefde, enz.
Zevens die levenswijsheid kunnen combineren met luchtigheid, vrolijkheid en optimisme zijn een geschenk aan de wereld.

De Zeven op z’n lelijkst laat in zijn Type de donkere kanten van de Eén (‘De Perfectionist’) zien. Een ongezonde Zeven krijgt dan perfectionistische trekken, vooral wanneer je onder druk en stress komt te staan. Betweterigheid en ‘op je strepen staan’ kan zich dan van de Zeven meester maken, waardoor een afstand kan ontstaan tussen hem en anderen. Je wordt dan zomaar gezien als een wereldvreemde naïeveling.

Bijbels-theologisch heeft de Zeven een klik met het Kwaad. Niet dat ze graag kwaad doen – integendeel: positivo’s hè! – maar omdat ze oog hebben voor het kwaad om ons heen. Bovendien is het Kwaad een mooie vluchtroute (om zelf niet te hoeven voelen). Zevens zijn ook vaak gevoelig voor complottheorieen (conspiracy theories). Gelovige Zevens tref je vooral in evangelicale kringen, waarin pijnvermijding en (Christus’ overwinning op) het Kwaad geliefde thema’s zijn, alleen al in de liedcultuur. Pijn, verdriet en kwaad kunnen vanuit een valkuil of allergie snel worden ‘weggezongen’. of ‘weggepreekt’. Positieve feel good-getuigenissen zijn in deze kerkcultuur vaak erg geliefd.

Typen Een vind je trouwens vaak in gereformeerde kring. Perfectionisten vinden veel zekerheid in de ware leer, overtuigingen en principes. De groeirichting van de Eén is naar de Zeven. Vandaar dat veel gereformeerd-opgevoede mensen op een zeker moment vertrekken naar evangelicale Zeven-kerken.

Overmatigheid
Je drijfveer (of hoofdzonde, waarover de kerkelijke traditie spreekt) is overmatigheid. Laat er van alles veel zijn, vooral van het goede! Jezelf beperken en tevreden zijn met wat je hebt en krijgt, is vaak de grote uitdaging voor de Zeven.

Zeven en hun vleugels
Je hebt twee soorten vleugels in het Type Zeven. Deze twee subtypen kunnen nog behoorlijk van elkaar verschillen.

De Zeven-met-een-Zes-vleugel. Deze Optimist heeft een link met het Type Zes, ‘de Loyale’. Deze combinatie wordt “Entertainer” genoemd. Meer dan het andere type kan dit type zich met de groep verbinden. Hij heeft de groep als het ware voor zichzelf en zijn eigen bestaan nodig. Hij heeft het vermogen om de sfeer van die groep op een positieve manier te beïnvloeden. Veel Zevens voelen zich qua werk bijvoorbeeld thuis in het verbeteren van groepsdynamieken en -processen, of zijn echte regelneven en -nichten.

De Zeven-met-een-Acht-vleugel. Dit Type Zeven is gekoppeld aan ‘De Leider’ (Type Acht). Deze combi wordt “De Realist” genoemd. Dit subtype is wat onafhankelijker dan het andere type  en kan meer boven de groep staan. Dit type beschikt vaak over meer leiderskwaliteiten, waarin hij uiteraard gebruik maakt van zijn vermogen om meer dan de vrede de sfeer in de groep te bewaken.

Bekende personen
Welke bekende personen zijn in essentie Zeven?

Buitenland: John F. Kennedy, Tom Hanks, Robin Williams, Eddy Murphy, Steven Spielberg, Diego Maradona, Ronaldo Luis Nazario del Lima.

Nederland: André Hazes (sr), Erica Terpstra, Jan Boskamp, Emile Roemer.

Bijbel: Salomo. De koning van Israël, met wel meer dan 1000 vrouwen. Jaja, toe maar. Omdat veel vaak nog niet genoeg is. Salomo was ook de man die God niet om meer geld of meer macht vroeg. Hij vroeg om wijsheid. En hij kreeg het. Op zijn naam staan twee bijbelse wijsheidsboeken. De Spreuken (met uiteraard héél veel Spreuken) en het geliefde boekje Prediker, waarin op een schitterende manier zowel levenswijsheid als nuchterheid en luchtigheid besloten liggen.

— GERAADPLEEGDE LITERATUUR —

1. ‘Enneagram Basisboek’, Don Richard Riso & Russ Hudson.
2. ‘De Wijsheid van het Enneagram’, idem.
3. ‘Het Enneagram, een weg naar zelfkennis’, Richard Rohr.
4. ‘Parabels and the Enneagram’, Clarence Thomson.
5. ‘De kernkwaliteiten van het Enneagram’, Daniel Ofman & R. van der Weck & R. van der Weck-Kapitein.
6. ‘Enneagram code gekraakt’, W.J. van de Wetering.
7. ‘Het enneagram voor jouw persoonlijkheid’, idem.
8. ‘Ontdek je sterke kanten’, idem.

Meer weten over dit Type? Meer ontdekken hoe je als Type Zeven uit het Enneagram en van jezelf kan worden bevrijd? Welk wereldbeeld en welke wijsheden je daarbij kunnen helpen? Doe dan de Enneagramtraining- en -Masterclass van de Enneagramdominee (zakelijk). Ben je als particulier geïnteresseerd in de zoektocht naar je eigen Type, kijk dan eens naar de aangeboden cursus op deze pagina!

David Heek
Auteur David Heek
David Heek (36) is een creatieve theoloog en Enneagram-kenner. Hij haalt energie uit het inspireren en geestelijk begeleiden van (individuele) mensen. Hij leeft op van wijsheden die raken, en die hij op Leefjijwijzer.nl verwoordt. Als enneagram-dominee is hij beschikbaar voor particulieren en bedrijven. Als theaterdominee kun je hem in de theaters meemaken.
Gerelateerde blogs
Lees alle reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *