‘Ik voel me goed als de groep zich goed voelt’ – Het harmonieuze Enneagramtype 9

Blog > Coaching > ‘Ik voel me goed als de groep zich goed voelt’ – Het harmonieuze Enneagramtype 9

In het Enneagram-Inleidingsblog werd het Type 9 omschreven als:

Type 9.
De Vredestichter, de Scheidsrechter, de Dromer, de Heler, de Verzoener, de Trooster, de Utopist, de Diplomaat, ‘Niemand in het bijzonder’

Een korte typering van een gezond Type 9
Mensen met een hart van goud. Zo worden typen 9 het vaakst getypeerd. En hoe gezonder dit Type, hoe zichtbaarder dat gouden, liefdevolle hart. Ben jij een Type 9, dan ga je voor harmonie, vrede en rust. Van alle typen ben jij het die het meest denkt en handelt vanuit liefde. Je wilt graag de lieve vrede om je heen, en je wilt natuurlijk graag zelf lief gevonden worden. Je hebt hart voor mensen en de goede zaak. Je zet al je geduld, empathie, diplomatie en tijd in om het mensen naar de zin te maken. Want als iedereen om je heen zich gelukkig voelt, dan ben jij het ook. Jij hoeft dan ook niet op te vallen of in het centrum van de belangstelling te staan.

Dingen hoeven van jou niet snel te gebeuren. Dat verhoogt alleen maar de kans op verstoringen, ruzie en conflicten. En als je in een ruzie betrokken raakt, dan ben jij de eerste die zich verantwoordelijk voelt om te bemiddelen. Je neemt daar dan ook alle tijd voor. Met traagheid is helemaal niks mis. Dat noem jij dan ook geen traagheid – dat is beleid en zorgzaamheid! Jij vindt juist al snel dat iedereen alles al zo snel wil doen. En je ziet daar veel in misgaan. Jouw advies aan de wereld? Relax! Jouw motto? ‘Alles komt altijd goed!’ Of: ‘Festina lente (Haast je langzaam)!’ Jij neemt voor alles lekker de tijd. En je vindt het echt vervelend als je het onbestemde gevoel krijgt opgejaagd te worden, of in je lekker lopende gang van zaken gestoord te worden. Dan schiet je zomaar uit de slof. Al verpak je je boosheid toch ook weer het liefst in zachte bewoordingen. Je zegt niet: ‘Luister nou eens naar me als ik iets uitleg!’ Jij zegt: ‘Zou het voor ons allebei niet beter zijn wanneer het tijdens de uitleg stil is?’

Je houdt van rust. Van slapen. Van dromen. Lekker even – of heel lang – niks doen. Maar niks doen zonder de goede leef-omstandigheden om je heen, daar hou je niet van. Je moet wel je natje en je droogje hebben. Is er geen goed eten en drinken? Dan neem je ook geen rust. Dan werk je net zo lang door tot je de goede leefomstandigheden hebt bereikt.
Het bereiken van de vrede voor anderen en dus jezelf is dan ook je sterke punt. Wanneer je dat bereikt, heb je een overwinnaarsgevoel.

De Negen in stress
Wordt het spannender voor je en kom je in stress, dan begeef je je op de glijdende schaal van disloyaliteit. Zet je je gezond nog in voor harmonie, in een ongezonde houding verbreek je zomaar de banden (waar je je later rot over voelt, want waar was toen je ‘hart van goud’?). Je kunt er bijvoorbeeld niet van houden als mensen te diep in je gevoelsleven afdalen. Of het idee alleen al dat vrede soms om harde maatregelen vraagt, die je (volgens anderen, denk je dan) impopulair en liefdeloos maken, stoot je liever af. Je kunt dan de neiging hebben om te vluchten, je terug te trekken, onder te duiken, te zwijgen. ‘Spreken is zilver, zwijgen is goud’, weet je soms in eigen voordeel te gebruiken. Om niet te hoeven voelen.

Er is een oud verhaal, over een profeet uit Israël. Hij hoort een stem en moet het goddelijke oordeel + 40 dagen kans op berouw in de stad Ninevé aankondigen. Bij de aartsrivaal.
Dus hij ging niet. Liever harde woorden in Israël over zijn vijanden uitspreken natuurlijk, zoals zijn collega-profeten dat ook deden. Maar naar de vijand gaan, door het vuur heen met je verhaal? No way!
In dat verhaal zien we een “Vredestichter” in stress. Jona is de naam. Een hilarisch verhaaltje met diepe lagen. Vier hoofdstukjes, met typische Type-9-gedragspatronen.

Negens en hun vleugels
Je hebt twee soorten in het Type Negen. Daardoor kunnen twee typen Negen nog behoorlijk van elkaar verschillen.

1. De Negen-met-een-Eén-vleugel. Ook wel ‘de Dromer’ genoemd. Deze vredestichter heeft ook iets van Type 1: ‘de Verbeteraar’. Het zijn vriendelijke en geruststellende mensen die hun doelbewustheid koppelen aan hun idealen. Ze zijn vaardig in het luisteren naar anderen, zonder oordeel en tot hulp bereid. Minder gezond kunnen ze onbetrokken, afstandelijk en gereserveerd raken of zich moreel superieur wanen aan andere mensen die voor hun gevoel minder “liefdevol” en “idealistisch” zijn.

2. De Negen-met-een-Acht-vleugel. Ook wel ‘de Scheidsrechter’ genoemd. Vredestichten en leiding geven en nemen, dat is hun daadwerkelijk zichtbare en – als je in hun buurt bent – voelbare kracht. Conflicten temperen en bemiddelen kunnen zij als de beste, niet in de laatste plaats door hun ijzersterke uithoudingsvermogen. Wat minder gezond kunnen ze koppig en defensief zijn en primair gericht raken op hun eigen behoeften en genoegens. Toch zullen ze bij een heftige explosie van woede snel kunnen terugkeren naar een staat van kalmte en onbewogenheid.

Bekende Typen 9
Bekende Typen 9 zijn ZKH Willem-Alexander, Carl Jung, Humberto Tan, Helmut Kohl, Pierluigi Collina, Ronald Reagan, Whoopi Goldberg, Sophia Loren, Queen Elizabeth II, Walt Disney, Frans Timmermans.

Bijbelse personen zijn Boaz en Jona.

David Heek
Auteur David Heek
David Heek (39) is een creatieve lifecoach, theoloog en spreker. Als spreker en theoloog kun je hem boeken voor kerk- en trouwdiensten. Als lifecoach helpt hij cliënten aan kennis over hun KernTalenten- en/of hun enneagramprofiel. daaraan verbindt hij naar wens joods-christelijke verhalen en levenswijsheid. Tot slot geeft hij theatercolleges waarin hij de bijbel buiten de kerkmuren om naar vandaag brengt (www.theaterdominee.nl).
Gerelateerde blogs
Lees alle reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *