De groeimindset van Leefjijwijzer.nl

Blog > Inspiratie > De groeimindset van Leefjijwijzer.nl

We kunnen onszelf vastzetten of vastdenken.
Of we kunnen denken en leven vanuit groei.
Leefjijwijzer.nl gaat uit van het tweede.

Naar de top groeien…
Het heelal dijt uit. En alles in het leven groeit. We groeien, als het ons gegeven wordt, van een embryo naar een bejaarde. Een zaadje wordt een boom. Het begint met het begrijpen van 1+1 voordat je de vondst van E=MC-kwadraat kan doen. Het begint met de eerste keer totdat je (al dan niet) bedreven in de liefde raakt.

We doen recht aan het leven zelf wanner we de lat hoog leggen. Dan valt er namelijk te groeien. Dan blijven we lekker bezig. Werken blijft waardevol en leuk wanneer er ruimte blijft voor groei en ontwikkeling, voor beter worden, voor nieuwe dingen ontdekken en ondernemen. Of in de slogan van die bouwmarkt: ‘We zijn gemaakt om te maken.’ En dat kent geen einde. Yes!

Een wijs joods leraar legde zijn studenten eens de volgende levensopdracht op: ‘Wees volmaakt zoals mijn vader volmaakt is.’ Hij doelde bedoelde daarmee iets als dit: ‘Wees een mens uit één stuk. Niet hokjesdenkerig. Niet gespleten. Niet op dat moment zo, maar als het je beter uitkomt op een ander moment net even anders.’ Hij legde de levenslat dus hoog. Maar voor je gevoel ook al snel: te hoog. Hoger dan volmaaktheid kan namelijk niet. Je voelt in zo’n uitspraak misschien ook al snel de druk van perfectionisme, van opdrijven, van manipulatie, misschien wel van oordeel: ‘Kom op, dat is niet volmaakt! Dat moet beter!’

…met een groei-mindset
Hier draait het om de goede mindset. Er bestaan twee mindsets: de vaste/statische en de groeimindset. Een vaste of statische mindset wordt geactiveerd bij perfectionisme, manipulatie en oordeel. Die laten geen ruimte voor groei. Die zetten je vast, of duwen je terug in negatieve gedachten als ‘Ik of jij kan dat niet’, ‘Het gaat mij of jou nooit lukken’ en ‘Ik of jij schiet toch altijd tekort’.

Een goede leraar beschikt over en maakt in zijn onderwijs gebruik van een groeimindset. De lat ligt hoog (je wordt serieus genomen), maar met geloof en toewijding kun je het halen (andermaal serieus genomen). (Lees dit gave artikel over Louis van Gaal en het succesvolle WK van 2014, met veel groei- en helaas en onvermijdelijk ook statische mindset-momenten). Met perfectionisme is op zich weinig mis maar als het zonder tijd en groeiruimte gepaard gaat, is het genadeloos en destructief.

Paulus over de mindset van Jezus

‘Laat onder jullie de mindset leven die de messias, Jezus, had. Hij die de gestalte van god had, hield zijn gelijkheid aan god niet vast, maar deed er afstand van. Hij nam de gestalte aan van een slaaf en werd gelijk aan een mens. En als mens verschenen, heeft hij zich vernederd en werd gehoorzaam tot in de dood – de dood aan het kruis. Daarom heeft god hem hoog verheven en hem de naam geschonken die elke naam te boven gaat…’

[De Bijbel, Paulus in Filippenzen 2 vers 5-9]

Voor elke potentiële topper is er een afdaler aanwezig
De lat van leefjijwijzer.nl ligt hoog. Gevoelsmatig te hoog. Een volmaakt mens, een volmaakte wereld, een volmaakt leven. Maar de mooiste verhalen vertellen ons dat er altijd iemand voor ons is die naar ons afdaalt. Naar welk niveau dan ook. Op welk moment dan ook waar we in ons leven zitten. Er is niemand die niet kan groeien. Niemand die het niet waard is. Er zijn leraren voor alle niveaus, die ons helpen zoeken en graven naar duurzame levenswijsheid. Naar voeding om te groeien. Niet om over de top te gaan, wel om naar de top te groeien. Voor elke potentiële topper, voor iedereen dus, is er wel een afdaler aanwezig. Dat is ook de denkwijze en de drive van Leefjijwijzer.nl.

Met het nodige (zelf)vertrouwen en met de nodige toewijding kunnen we resultaten halen: mooiere mensen worden, die beter weten wat er in de wereld van ze wordt verwacht, omdat ze aan een betere levensvisie zijn geholpen. Mix hier nog een volle schep (zelf)liefde doorheen, en het komt sowieso allemaal goed. Elke levensles, nee, elke póging om iets te te leren is goed genoeg.

Veel groeiplezier toegewenst!

PS. Hier wat artikelen over de ontwikkeling van een groeimindset:

David Heek
Auteur David Heek
David Heek (39) is een creatieve lifecoach, theoloog en spreker. Als spreker en theoloog kun je hem boeken voor kerk- en trouwdiensten. Als lifecoach helpt hij cliënten aan kennis over hun KernTalenten- en/of hun enneagramprofiel. daaraan verbindt hij naar wens joods-christelijke verhalen en levenswijsheid. Tot slot geeft hij theatercolleges waarin hij de bijbel buiten de kerkmuren om naar vandaag brengt (www.theaterdominee.nl).
Gerelateerde blogs
Lees alle reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *