Kan ik van mijn angst worden verlost? (Met nadruk op Type 7)

Blog > Coaching > Kan ik van mijn angst worden verlost? (Met nadruk op Type 7)

Wat een openheid en eerlijkheid van Matthijs en Eric in deze DWDD-aflevering (24 februari 2020). Over hun angsten voor autorijden op de snelweg, vliegen en zelfs de dood.

Matthijs wil graag verlost worden van die angst, zegt hij. En wie zou dat niet willen?

Ik ken die angsten ook. Van vliegen word ik echt niet blij. De controle loslaten aan een onzichtbare piloot. De snelheid. De kans op turbulentie. Dat 10 kilometer hoog zitten. Matthijs komt bezweet op zijn bestemming aan, ik zit de hele reis met natte zweethandjes.

Verlossing… natuurlijk! Maar hoe dan?

Het antwoord dat ik natuurlijk gewend ben om te krijgen, is dat Jezus verlost.
Zijn naam betekent zelfs ‘De Heer verlost’.
En dat geloof ik nog steeds.
Maar ook bij die naam geldt… hoe dan?

Een tool die mij hierbij helpt is het enneagram. Niet als wondermiddel, maar als een inzichtelijk model dat ook angst-mensen, zoals ik, goed kan helpen.

In het NegenTypen-model, het Enneagram, zijn drie van de negen typen de angst-typen, namelijk de Typen 5, 6 en 7. Meer dan de andere zes typen denken zij vanuit angst.

Eric Scherder ken ik niet, maar net als Matthijs ben ik een Type 7, ‘De Enthousiasteling’. Dat stralen zij absoluut niet uit – hun enthousiasme en charisma, extravertie en uitbundigheid compenseren veel. Maar als je goed luistert, hoor je het wel.

Het ego van de Type 7 werkt in 3 stappen zo:

Verleiding: genot, plezier. (Typen Zevens laten zich graag verleiden tot plezier en genot. Zie in de video en sowieso heel Matthijs’ televisieoptreden de lol en de lach en de relativerende grapjes bij Matthijs. De levenslust spat ervan af. Een sfeerbevorderende mooie gast, zullen we maar zeggen.)
Vermijding: Pijn en beperking. (Hoor wat beperking met Matthijs doet. Pijn en beperking gaan natuurlijk ten koste van plezier en genot.)
Afweermechanisme om die vermijding in stand te houden: rationalisatie. (Het hele gesprek gaat over het BEGRIJPEN van de hersens in relatie tot de angst. ZEVENS willen dingen begrijpen voor hun gemoedsrust).

Dit ego-systeem of deze ego-toestand, die ik bij mezelf herken, gaat ons niet van de angsten af helpen, hoe goed we de zaak ook rationaliseren of begrijpen. Het houdt ons (in dit geval bange) ego in stand.

We zullen op zoek moeten gaan naar ons Hogere Zelf… naar de bevrijding van ons ego.

Het Hogere Zelf van het Type 7:

Deugd: soberheid
Het Hogere Idee: Innerlijk Werk

In dat Hogere Idee ligt de verlossing. Typen 7 hebben innerlijk werk te doen. Dat wil zeggen: onderzoeken waar de angsten liggen, voelen, patronen in je leven ontdekken, meditatie, bidden, rust vinden in jezelf, je innerlijk kind zoeken, troosten, omarmen, lief toespreken, aandacht geven, enz. enz.

Ik geloof dat dit Hogere Idee (en alle andere Hogere Ideeën van alle enneagram-typen) ons gegeven worden. Een gegeven zijn. Gegevens die we kunnen plukken – en waarvoor we de gever uiteindelijk alleen maar dankbaar kunnen zijn.

De Enthousiasteling betekent letterlijk ‘hij/zij die God in zich heeft’ (‘En’ = ‘in’, ‘Thous=Theos=God’). Dat is de paradox. Bij enthousiasme denken we aan uitbundigheid en dansen, springen en polonaises, maar het bekent: God in jezelf (laten) zijn.

Enthousiasme is een lange reis durven maken. In jezelf. ‘De reis naar binnen’ wordt die genoemd.

En juist als we die reis maken, wordt extravert enthousiasme écht. Geen ego-instandhouding, maar ‘God-die-van-binnenuit-naar-buiten-komt’. En zien we juist dat enthousiasme niet terug in de levensverhalen van Jezus van Nazaret – dé mens?

Wie God of Jezus wil ontdekken, zal naar binnen moeten gaan. In zichzelf. Daar zit de bron.
Ik zie dat ook mooi bij Jezus zelf terug. Hij noemt zichzelf ‘Het licht voor de wereld’ (Johannes 8:1), terwijl hij in de Bergrede zijn eigen leerlingen ‘het licht voor de wereld’ noemt.

Zie je het? Hoe God/Jezus en wij op mysterieuze manieren verbonden zijn? Hoe hij in mensen gelooft en in hun niveau laat geloven, als een goede meester? Het goddelijke licht zit in ons. ‘Innerlijk werk’ is een prachtig Hoger Idee dat werkelijkheid kan worden – als we dat willen. Eerlijk is eerlijk, het is verleidelijk om ons ego liever een leven lang in stand te houden. Maar zoveel uitdagender om ons Ware Ik te vinde. In de woorden van Paulus: ‘Niet ik leef, maar Christus leeft in mij.’ Christus in mij, waardoor mijn ik (ego) niet meer hoeft te leven.

Dat klinkt best vroom allemaal hè. Maar het is stevig en eerlijk werken aan jezelf. Kennis van de werking van onze hersens kan zeker helpen, maar de reis naar binnen gaat dieper, en verder.

Op zoek dus naar de bron van liefde in ons. Want de liefde bant de angst uit (1 Johannes 4). De angst om auto te rijden, te vliegen (sowieso niet te vaak doen ;-)) en zelfs de doodsangst.

Meer hierover weten, ook omdat élk Type interessant is? Check www.leefjijwijzer.nl.

PS. Loop jij ergens tegenaan? Heb jij (net als ik) angsten die je belemmeren? Loop je vast op je werk, of zit je gewoon met vragen over jezelf waar je geen vat op krijgt? Neem gerust contact op. Misschien kan ik iets voor je betekenen.

David
Coach & Counselor
www.leefjijwijzer.nl

David Heek
Auteur David Heek
David Heek (39) is een creatieve lifecoach, theoloog en spreker. Als spreker en theoloog kun je hem boeken voor kerk- en trouwdiensten. Als lifecoach helpt hij cliënten aan kennis over hun KernTalenten- en/of hun enneagramprofiel. daaraan verbindt hij naar wens joods-christelijke verhalen en levenswijsheid. Tot slot geeft hij theatercolleges waarin hij de bijbel buiten de kerkmuren om naar vandaag brengt (www.theaterdominee.nl).
Gerelateerde blogs
Lees alle reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *