Ik geloof (ook) in het enneagram

Blog > Coaching > Ik geloof (ook) in het enneagram

Ik ben een gelovige kerel. Ik snap dat geloof afstotend kan werken. Het kan wat engs hebben. Of gelovigen kunnen een air over zich hebben van: ik weet wat jij nog niet weet. Of nog erger: ‘Ik weet het beter dan jij’. Brrrr.

Maar dat hoeft natuurlijk niet. Gezonde gelovigen staan, eh, gezond in het leven.

Als het om het enneagram gaat, het NegenTypenModel waarmee ik coach en train, zie ik juist een prachtig overlap tussen de groeistappen van elk Type en belangrijke begrippen in het christelijk geloof, waar onze joods-christelijke cultuur vol van is.

Dit jaar doe ik een opleiding tot coach en counselor bij Corael Opleidingen in De Bilt. De twee trainers leren mij dat elk Type een ‘geestelijk groeipad’ heeft, waardoor we onszelf kunnen helpen om onze ‘ego-toestand’ en de schaduwkant van ons eigen type en gedragspatronen aan te pakken. Dat groeipad bestaat per Type uit twee stappen: een deugd en het Hogere Idee.

Komen ze:

Type 1, ‘De Perfectionist’. De deugd is sereniteit. Het Hogere Idee: Volmaaktheid.

Type 2, ‘De Helper”. De deugd is nederigheid. Het Hogere Idee: Eigen wil en vrijheid.

Type 3, ‘De Bereiker’. De deugd is eerlijkheid/oprechtheid. Het Hogere idee: Hoop.

Type 4, ‘De Romanticus’. De deugd is evenwichtigheid. Het Hogere Idee: Oorspronkelijkheid.

Type 5, ‘De Onderzoeker’. |De deugd is niet-gehechtheid. Het Hogere Idee: Alwetendheid.

Type 6, ‘De Loyalist’. De deugd is moed. Het Hogere Idee: Geloof/Vertrouwen.

Type 7, ‘De Enthousiasteling’. De deugd is soberheid. Het Hogere idee: Innerlijk werk.

Type 8, ‘De Leider’. De deugd is onschuld. Het Hogere Idee: Waarheid.

Type 9, ‘De Vredestichter.’ De deugd is daadkracht. Het Hogere Idee: Liefde.

De primaire driehoek van het enneagram wordt gevormd door de Typen 6, 3 en 9. Zeg maar het fundament van de mensheid. Kijk eens naar hun Hogere Ideeën…

Geloof, hoop en liefde.

Ik moet dan meteen denken aan de woorden van de apostel Paulus in 1 Korintiërs 13, zijn liefdesgedicht. Hij schrijft aan het kerkje in Griekenland:

‘De liefde zal nooit vergaan. Profetieën zullen verdwijnen, klanktaal zal verstommen, kennis verloren gaan – want ons kennen schiet tekort en ons profeteren is beperkt. Wanneer het volmaakte komt (Paulus past volgens mij bij de Typen 1… :-)) zal wat beperkt is verdwijnen. Toen ik nog een kind was sprak ik als een kind, dacht ik als een kind, redeneerde ik als een kind. Nu ik volwassen ben heb ik al het kinderlijke achter me gelaten. Nu kijken we nog in een wazige spiegel, maar straks staan we oog in oog. Nu is mijn kennen nog beperkt, maar straks zal ik volledig kennen, zoals ik zelf gekend ben. Ons resten geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde.

Maar ook al die andere deugden en Hogere Ideeën spelen een belangrijke rol in het christelijk geloof. Ze hebben zelfs vaak een geur van goddelijkheid over zich, vind je niet? Alwetendheid, volmaaktheid, oorspronkelijkheid, enzovoort.

Prachtig, die overlap.

Het enneagram en christelijke inzichten?

Niets engs aan.

En wat mij betreft: fascinerend en inspirerend! 🙂

PS 1. Met dank aan het boek ‘Kleine ego’s, grote zielen – negen ego’s blootgelegd met het enneagram’ van Elly Voorend en Piet van Haaster.
PS 2. Op donderdagavond 20 februari geen ik in Amersfoort een enneagramcollege, een inspirerende avond over zelfkennis aan de hand van het enneagram. Iets voor jou? Meld je dan hier aan (veilige reservering-omgeving)!
PS 3. Leefjijwijzer.nl verzorgt trainingen en masterclasses! Check deze pagina!

David Heek
Auteur David Heek
David Heek (39) is een creatieve lifecoach, theoloog en spreker. Als spreker en theoloog kun je hem boeken voor kerk- en trouwdiensten. Als lifecoach helpt hij cliënten aan kennis over hun KernTalenten- en/of hun enneagramprofiel. daaraan verbindt hij naar wens joods-christelijke verhalen en levenswijsheid. Tot slot geeft hij theatercolleges waarin hij de bijbel buiten de kerkmuren om naar vandaag brengt (www.theaterdominee.nl).
Gerelateerde blogs
Lees alle reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *