Inademen. Dat vind ik het mooie aan in-spireren. Dat we frisse kennis inademen. Vol raken. Geïnspireerd, geraakt, bemoedigd, aangevuurd en enthousiast.
Ik hou ervan om anderen te inspireren met kennis waardoor ik zelf ben geïnspireerd. En ik zie het als een uitdaging en kunst om moeilijke zaken eenvoudig en beelden te verwoorden. Dit vind ik belangrijk, juist omdat ik uit een eenvoudig arbeidersgezin kom. Met intellectuele hoogmoed en het smijten van moeilijke begrippen heb ik helemaal niks – óf ik leg ze begrijpelijk en met alle liefde uit.
Ik laat me graag leiden door de wijsheden en levenslessen die ik in de bijbelse verhalen en bijbels-theologische boeken tegenkom. Ik word daar enthousiast van. Ook al zo’n mooi (Grieks) woord: en-thous-iast. En=in, thous=God. Dus: God-in-mij. Enthousiasme en geloof is pas echt als het het van binnenuit komt.
Ik geloof in een God buiten jou en mij die door ons heen werkt, om de wereld van dienst te zijn. Er is zoveel te ontdekken en door te geven. Ik draag mijn steentje bij in (s)preekbeurten en in mijn zelfgecreëerde en letterlijke droombaan als theaterdominee.
David houdt van de joods-christelijke verhalen, dwarsverbindingen en wijsheden in de Bijbel. Hij neemt de teksten serieus en zoekt naar echte en vaak originele invalshoeken. De woorden van Jezus staan centraal: ‘Het is zover! De regering van God is dichtbij, ga omdenken, en blijf op dit goede nieuws vertrouwen’ (Marcus 1:15).
Op een positieve en prikkelende manier houdt hij zichzelf en de zaal een spiegel voor. Hij wil voorkomen dat mensen op maandag niets meer weten van of kunnen met het verhaal van zondag. Ook wil hij niet dat de bijbel wordt versmald tot een relatie tussen God en het individu. Daarom werkt hij steeds met de trits ‘God, mens, wereld’. Welke lessen kunnen we nu trekken uit de wijsheden van toen?
David houdt van scherpte, diepte, eerlijkheid, een mooie mix van ernst en humor (als een concrete vorm van ‘nederig van hart’ zijn) en heeft respect voor de oude teksten en traditie.
[Davids spreektarief bedraagt 250 euro, excl. BTW.]
Als theaterdominee brengt David de oude bijbelverhalen naar theaters en kerken. Met college, sketches, liedjes, gedichten en interactie brengt hij de verhalen tot leven, en wil hij volop inspireren!
Hij richt zich zowel op mensen die gelovige als niet-gelovige mensen.
In het seizoen 2019-2020 tourt hij door Nederland met zijn eerst theatercollege. Ga voor kaartreserveringen naar www.theaterdominee.nl (NB. David is ook te boeken door jouw eigen kerk!) of lees hieronder waar zijn eerste voorstelling over gaat!
Het scheppings- en paradijsverhaal roept bij hem en bij anderen de nodige vragen op. Of je nou kerkelijk bent of niet. Wat kunnen we vandaag nog met deze oude verhalen? Een vaak gevoerde schepping/evolutie-discussie levert gevoelsmatig weinig op. Dat krijgt zomaar iets eenzijdig wetenschappelijks of koud-theoretisch. Hoe overstijgen we die discussie, helemaal als je bedenkt dat de bijbelschrijvers het woord ‘evolutie’ niet eens kenden?
David denkt dat het scheppingsverhaal van Genesis 1 een boeiende kijk geeft op de werkelijkheidsbeleving van toen. Maar de vraag is vooral: wat kunnen we er nú mee?
En dan het verhaal van Adam en Eva. In de ‘Tuin van het Genot’. Met de twee bomen in het midden. En een pratende tuinslang… Hoe zien we dat verhaal terug in onze eigen tijd vol social media, good- of fakenews en ons liefdesleven?
En last but not least: welke beelden heb jij van God? En van jezelf? Stel nou dat we die beelden meer in elkaar laten overlopen. Wat levert dat op?