Ik liep gisteren mee met de klimaatmars, en ik denk…

Blog > Wereldvisie > Ik liep gisteren mee met de klimaatmars, en ik denk…

Hoewel ik niet meer zo protestant ben als ik was ;-), liep ik gisteren met 40000 anderen mee met de klimaatmars in Amsterdam. Ik proefde de sfeer en ik voelde gaandeweg de natte kou door mijn jas en kleren via mijn huid in mijn botten trekken. En ik luisterde naar de muziek, de kreten en naar de mensen die ik sprak. Maar het leukste van alles om te doen: kijken naar de teksten op de borden.

Wat denken de medemensen om me heen? Van alles komt er dan voorbij. Wat bij me blijft hangen:

1. Boosheid richting zondebokken: Shell (‘Een beter milieu begint bij je Shell’), vleesindustrie, Rutte(-III) )(‘Oprutte!’), gasindustrie.

2. Ideologieën: veganisme (‘Go Vegan’), politieke partij(kleur)en (GroenLinks, SP, D66), allerlei milieuorganisaties.

3. Creatieve taal:
a. Laten we AARDiger worden. #doeslief
b. De kliMAAT is vol.
c. En zie, het was zeer goed.
d. Zonder inkeer geen omkeer, zonder omkeer geen toekomst.
e. Klimaat mars minder belangrijk, het gaat om klimaat aarde.

Voor alles en iedereen was er ruimte. Een bijzondere dag. En dan denk ook ik van alles. Voorlopig kom ik op deze gedachten:

a. dit stijgt ons boven de pet. Het gaat hier om omgaan met kosmische krachten. Maakbaarheid, gelijkhebberigheid en hoogmoed zij verre van ons. Wat mij betreft: Kyrie eleison.

In de Amsterdamse Noorderkerk, waar ik voorafgaand aan de inzegening in de Dominicuskerk was, zongen we o.a. een tekst, uit een oude psalm (27). Die tekst zegt zo veel voor mij. En hij past trouwens ook bijzonder goed bij mijn laatste blog over de vraag hoe ik kan omgaan met mijn angsten (–> in de ogen kijken, voelen, je niet laten intimideren of verlammen, erdoorheen gaan, in het vertrouwen dat we never nooit alleen zijn):

‘Wezer* is mijn licht, mijn behoud,
wie zou ik vrezen?
Bij Wezer is mijn leven veilig,
voor wie zou ik bang zijn?

Kwaadwilligen kwamen op mij af
om mij levend te verslinden,
mijn vijanden belaagden mij,
maar zij struikelden, zij vielen.

Al trok een leger tegen mij op,
mijn hart zou onbevreesd zijn,
al woedde er een oorlog tegen mij,
nog zou ik mij veilig weten.’
[Psalm 27: 1-3]

b. Alleen met samenwerking en gedeelde passie voor de wereld waarin we leven kunnen we het goede bereiken in dit proces. Een mensheid die vertrouwen heeft en de krachten van de goede intenties kan bundelen, creëert haar eigen draagvlak. Zo’n mars werkt hierin bemoedigend. We zijn nooit alleen.

c. Nu en uiteindelijk zijn we ieder persoonlijk verantwoordelijk, of je nu wel of niet meeloopt met zo’n mars. En wat vind ik het dan belangrijk om ruimte voor elkaar te hebben, (toch) niet en zeker niet alleen te gaan zwartepieten en de schuld buiten onszelf te leggen. Ik voel ook bij mezelf hoe verleidelijk dat laatste is. want dat klopt toch gewoon, het is toch waar dat er mensen en partijen en bedrijven zijn die het milieu verkloten? Nou dan!

En toch ben ik ervan overtuigd geraakt dat niemand, maar dan ook echt niemand zichzelf buiten het klimaatprobleem kan plaatsen. Zoals de oude bijbelse profeten – bijvoorbeeld Jesaja – dat al voelden. Ze gingen fel en creatief en gepassioneerd tekeer tegen het onrecht om hen heen, maar niet zonder het eerlijke besef van: ‘Wij, ja, wij allemaal hebben ons eigen aandeel in de malaise.’ Zelfs als die profeten het hebben over tijden waarin ze zelf nog kind of niet geboren waren, ‘wij’ kunnen zeggen in plaats van ‘zij’.

Wauw, denk ik dan. Wie dit zo eerlijk kan zeggen, kan zich echt verbinden. We staan niet los van ons eigen voorgeslacht, en van onze eigen (klein)kinderen. Ons heden zit zowel vast aan ons verleden als aan onze toekomst.

*’Wezer’ is wat mij betreft vooralsnog de mooiste, geheimzinnigste, ongrijpbaarste en zelfs ongemakkelijkste vertaling van de godsnaam, vaak vertaald met HEER(E), de Eeuwige, of ‘Ik ben die ik ben’. Met dank aan prof. dr. Kees Waaijman van het Titus Brandsma Instituut die zich jarenlang heeft verdiept in de betekenis en de vertaling van de godsnaam.

David Heek
Auteur David Heek
David Heek (36) is een creatieve theoloog en Enneagram-kenner. Hij haalt energie uit het inspireren en geestelijk begeleiden van (individuele) mensen. Hij leeft op van wijsheden die raken, en die hij op Leefjijwijzer.nl verwoordt. Als enneagram-dominee is hij beschikbaar voor particulieren en bedrijven. Als theaterdominee kun je hem in de theaters meemaken.
Gerelateerde blogs
Lees alle reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *