Nooit meer schikken-zonder-meer [Een verhaal]

Blog > Levensvisie > Nooit meer schikken-zonder-meer [Een verhaal]

Er was eens een vrouw die vrolijk en idealistisch in het leven stond. Tenminste, dat probeerde ze. Met vallen en opstaan probeerde ze haar geloof in die levenshouding vol te houden.
Ze bood workshops aan. Dat was haar werk. Op creatieve manieren wilde ze haar medemens kennis laten maken met haar manier van denken en leven.

Je kon haar boeken.
Wat regelmatig gebeurde.
Dan sprak ze af wat ze min of meer ging doen, hoe lang het ongeveer zou duren en wat haar tarief was.

Op een dag – een geboekte workshopdag – had ze niet zo’n goede dag.
Ze voelde zich niet helemaal lekker, maar ze wilde niet afzeggen.
De workshop verliep matig, haar typische creativiteit kwam amper op gang, en met hangen en wurgen sleepten zij en de groep zich door de workshop heen.

Een week later.
De vrouw stuurt de factuur op.

Dezelfde dag leest ze een reactiemail van iemand uit de workshop-groep. De organisator.
‘Vanwege de tegenvallende workshop willen we je vragen om ons tegemoet te komen en het factuurbedrag te verlagen. We hadden er meer van verwacht. Dat vertelde je na de workshop in alle eerlijkheid – waarvoor respect! – ook zelf tegen ons.’

De vrouw voelde dat de mail haar ergens raakte.
Teleurstelling en zelfs wat boosheid maakte zich van haar meester.
Ze mailde terug.

‘Helaas kan ik niet aan jullie verzoek tegemoet komen. Daar kan ik niet aan beginnen.’ En ze legde uit waarom. In haar mail probeerde ze vorm te geven aan haar levenshouding. Ze wilde geen ‘afspraak is afspraak’-methode toepassen, niet gaan polderen, niet gaan dreigen, ook niet gaan schikken-zonder-meer [*1], en stelde het volgende voor:

‘Ik bied jullie aan om óf het hele afgesproken bedrag te betalen óf nul euro. Mochten jullie voor de tweede optie kiezen, weet dan dat ik daar vrede mee heb.’ [*2]

Na een paar dagen kreeg ze een reactie, waarin werd gemaild dat ‘wij sowieso niet het hele bedrag gaan betalen’, maar dat ‘we u wel willen betalen voor de geleverde dienst’. En ze boden de vrouw 2/3 van het afgesproken bedrag aan.

De vrouw voelde zich teleurgesteld, en legde in een mail uit dat ze consequent uit goedheid of genade wilde leven. ‘Genade’, mailde ze, ‘komt van het woord “gratia”, waar ons woord “gratis” van afgeleid is.’ Daarom bood ik jullie de optie van nul euro aan, dat past bij gratis. Maar ook een eventuele betaling van het hele bedrag past bij genade. Stel je voor dat jullie, ondanks een tegenvallende workshop, tóch het hele bedrag zouden overmaken – ook dat is een prachtige vorm van genade. Maar ik kan beide vormen natuurlijk niet aan jullie opdringen, dan zou het geen genade meer zijn. Daarom gaf ik jullie de keuze.’

Ze bood nog aan dat het afgesproken bedrag gewoon overgemaakt zou worden, met de belofte dat ze 1/3 deel als gift zou terugstorten. Dat zou belastingtechnisch wel slim zijn. [*3]
Ook dat aanbod viel niet in goede aarde. ‘Je kunt nu toch gewoon zelf kiezen om voor die nul-euro-optie te gaan. Dat is niet onze keuze, maar we geven je nu die vrijheid.’

De vrouw geloofde echter niet al te rechtvaardig te moeten zijn (of handelde ze hier te verstandig? –>[*4]), en ze baalde ervan dat een vraag om tegemoetkoming veranderd was in een impliciete eis om het bedrag te verlagen. Teleurgesteld maakte ze een nieuwe factuur op met het 2/3-factuurbedrag. Ze dacht: ‘Polderen en schikken – ik snap dat we dat dan ‘maar’ doen. Om allemaal dan maar een beetje te lijden. Maar ik geloof niet in die wereld. Niet zonder meer.’
En verlangend naar een wereld waarin goedheid en durven lijden hand in hand kunnen gaan, verstuurde ze weer wat vrolijker en idealistischer de factuur.

Passages die ten grondslag liggen aan dit verhaal:

[*1] Romeinen 12
[*2] Matteüs 6
[*3] Lucas 16
[*4] Prediker 7

David Heek
Auteur David Heek
David Heek (36) is een creatieve theoloog en Enneagram-kenner. Hij haalt energie uit het inspireren en geestelijk begeleiden van (individuele) mensen. Hij leeft op van wijsheden die raken, en die hij op Leefjijwijzer.nl verwoordt. Als enneagram-dominee is hij beschikbaar voor particulieren en bedrijven. Als theaterdominee kun je hem in de theaters meemaken.
Gerelateerde blogs
Er zijn nog geen reacties op dit blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *